Achtergrond

Een Groenverklaring is nodig voor het verkrijgen van een zogenaamde groene lening. De overheid zorgt door middel van belastingvoordeel dat groene leningen een lagere rente hebben dan de marktrente. In het algemeen ligt de rente voor een groene lening of groene hypotheek ongeveer 1 procent┬álager dan de marktrente. Een Groenverklaring heeft betrekking op duurzaamheid in de breedste zin. Het omvat de naast de categorie duurzame energie bijvoorbeeld ook de categorie├źn Natuur, Biologische landbouw en Duurzame mobiliteit.

Inhoud

Om in aanmerking te komen voor een Groenverklaring moet het project aan een aantal zaken voldoen:

Het project dient in Nederland plaatst te vinden, de aanvraag is minimaal 6 maanden voor de start van de werkzaamheden ingediend. Het is aannemelijk dat het project enig eigen rendement oplevert, maar zonder deze regeling zou het project niet doorgaan wegens te groot risico en te laag economisch rendement. Tot slot zijn er nog een fors aantal eisen met betrekking tot de duurzaamheid. Een volledig overzicht is te vinden in de Staatscourant van 29 maart 2010.

Bereik

Groenverklaringen worden gebruikt voor het verkrijgen van een voordelige financiering. De verklaring wordt alleen afgeven als het project kan worden aangemerkt als groen project op basis van de vastgestelde eisen.